Advertlets Ads

12 Ogo 2016

Ikan Dori Masam Manis


IKAN DORY MASAM MANIS





Bahan-bahannya:

3 keping ikan dory yang telah di filet (biasanya jual kat pasaraya yang dah di filet)
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
1 sudu besar cuka makan
2 ulas bawang putih (cincang halus)
1 besar sudu sos cili thai
1 1/2 sudu besar gula
1/4 cawan air
1 biji lemon (perah dan ambil jus)
1 sudu teh serbuk kunyit
garam secukup rasa
serbuk lada hitam secukup rasa
1 kiub pati ayam knorr

Cara-cara menyediakannya:

Ambil kepingan ikan dory dan potong kecil.
Rendam kepingan ikan ke dalam air yang dicampur dengan cuka.
Kemudian toskan ikan tersebut.
Masukkan ikan ke dalam mangkuk. 
Pecahkan sebiji telur ke dalam mangkuk ikan tersebut.
Masukkan secubit garam dan serbuk lada hitam dan serbuk kunyit.
Gaul sehingga sebati.
Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung jagung.
Gaul sebati dengan menggunakan tangan.
Kemudian goreng dalam minyak yang banyak (deep fry)
Apabila ikan dah masak dan garing angkat dan toskan.
Sisihkan ikan ke tepi.
Untuk sos pula, dengan minyak dalam anggaran sesudu besar.
Tumiskan bawang putih sehingga naik bau.
Kemudian masukkan air, jus lemon dan gula.
Masak sehingga gula cair sepenuhnya.
Kemudian tambah sos thai dan kiub pati ayam knorr.
Masak sehingga menggelegak.
Akhir sekali masukkan garam secukupnya dan bancuh 1 sudu teh tepung jagung dengan air.
Masak sehingga pekat.
Kemudian tuang sos ke atas ikan.
Makan sementara ikan masih rangup.


-SELAMAT MENCUBA-
 
 
 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

leave your comment here!