Advertlets Ads

23 Dis 2014

Kongsi Resepi: Pai Ayam dan Cendawan








PAI AYAM DAN CENDAWAN

BAHAN-BAHAN PAI:

~ 400 gm tepung gandum (diayak)
~ 200 gm mentega (dipotong dadu kecil)
~ 5 sudu air sejuk (ais)
~ secubit garam

CARA-CARA MEMBUAT PAI:

~ Gaul tepung, mentega dan garam. 
~ Gaul sehingga sebati sehingga kelihatan seperti serbuk roti. 
~ Kemudian masukkan air sejuk sesudu demi sesudu (jangan letak semua terus). 
~ Gaul sehingga membentuk doh. 
~ Wrap dengan plastic wrapper dan rehatkan dalam peti ais selama setengah jam. 
Setelah rehatkan doh, canai doh setebal 1  cm dan masukkan ke dalam acuan. 
~ Cucuk doh dengan lidi dan masukkan kulit pai kedalam oven pada suhu 150 celcius dan bakar selama 15 minit.
[RUJUK GAMBAR DI ATAS]


BAHAN-BAHAN INTI:

 ~ 1 keping dada ayam dipotong dadu
~ 4 biji cendawan butang segar
~ 4 biji cendawan shitake segar
~ 1/2 biji lobak merah
~ 1 biji bawang besar ~ mayang halus
~ 2 ulas bawang putih ~ mayang halus
~ mentega & minyak untuk menumis
~ garam & perasa
~ serbuk lada hitam
~2 sudu susu segar


CARA-CARA MEMBUAT INTI:

Tumis bawang besar dan bawang putih sampai naik bau.
Masukkan ayam, cendawan butang, cendawan shitake dan lobak merah.
Gaul balik bahan-bahan tersebut dan masukkan garam, perasa dan lada hitam.
Akhir sekali masukkan susu segar dan biarkan sedikit kering.
Angkat dan disejukkan.


CARA-CARA MEMBUAT PAI AYAM DAN CENDAWAN:

Isikan inti ayam dan cendawan kedalam pai yang telah separuh masak.
Tutup atas pai dengan baki doh tadi.
Sapukan kuning telur diatas pai dan bentukkan dengan menggunakan hujung garfu.
Bakar pada suhu 200 celcius api atas dan bawah selama 45 minit.

~SELAMAT MENCUBA~
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

leave your comment here!