Advertlets Ads

20 Feb 2014

Kongsi Resepi: Rendang Ayam Pencen Negeri Berbilang

Hehehe, resepi nak share hari ni adalah menu dinner semalam. Rendang Ayam Pencen Negeri Berbilang. Nak tau sebab apa namanya Negeri Berbilang?
Sebab musabab rendang ni diberi nama Rendang Ayam Pencen Negeri Berbilang adalah disebabkan oleh campuran beberapa resepi dari beberapa negeri. Hehehehe.
Actually, resepi asal rendang ni adalah rendang negeri sembilan, tetapi telah diolah mengikut citarasa sesuka hati.


RENDANG AYAM PENCEN NEGERI BERBILANG




BAHAN-BAHAN:

~ Ayam Pencen 1 Ekor (Dipotong Kecil Supaya Cepat Masak) ~ Rebus Dulu Setengah Jam dengan 5 Cawan Air Untuk Mempercepatkan Proses Memasaknya.
~ Santan Segar (1/2 Kilo)
~ 1 Biji Bawang Besar (Blend)
~ 3 Ulas Bawang Putih (Blend)
~ 4 Biji Bawang Merah Kecil (Blend)
~ 10 Biji Cili Padi (Blend) ~ Boleh Tambah Jika Suka Pedas
~ 1/2 Sudu Kunyit Serbuk
~ Garam, Gula dan Perasa Secukupnya
~ Minyak Masak Untuk Menumis
~ 4 Helai Daun Kunyit (Dipotong halus)
~ 1 Batang Serai (Diketuk)
~ 1 Sudu Kerisik

CARA-CARA MENYEDIAKANNYA:

~ Masukkan 3 Sudu Minyak Masak
~ Bila Minyak Cukup Panas, Tumiskan Bawang Besar, Cili Api, Bawang Merah Kecil, Bawang Putih dan Serai Sehingga Naik Bau
~Campurkan Kunyit Serbuk untuk Mendapatkan Warna yang Cantik
~ Masukkan Ayam yang Telah Direbus
~ Gaul Balik
~ Masukkan Santan
~ Tambahkan Garam, Gula dan Perasa 
~ Masak Sehingga Santan Kering dan Ayam Empuk
~ Akhir Sekali Tambahakan Kerisik dan Daun Kunyit.
~ Masak Supaya Semua Bahan Bergaul dengan Baik
~ Siap dan Sedia Dihidangkan!~


~SELAMAT MENCUBA~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

leave your comment here!