Advertlets Ads

10 Feb 2014

Kongsi Resepi: Oglio Olio

Assalamualaikum WBT..

Hehehe, jangan marah eh! Post tengahari ni, off topic sikit! Sebenarnya, malam semalam try buat Spageti Oglio Olio ni. Dan hasilnya.... Taraaa.... Sedap! (for me la! ehehehe). So, hari ni nak kongsilah resepi Oglio Olio from my interpretation! 



OGLIO OLIO SPAGHETTI


Bahan-bahan:

~ Setengah paket spagethi (Rebus dan toskan)
~ Kupang dalam 10 ekor
~ Udang dalam 10 ekor (dikupas dan dibuang kulit)
~ Sotong 3 ekor (potong bulat2, kepala tak payah ambil)
~ Sebiji bawang holland (potong dadu)
~ 3 ulas bawang putih (cincang halus)
~ Mentega (untuk menumis dalam 3 sudu)
~ Serbuk cajun
~ Serbuk lada hitam (kasar)
~ Garam (secukup rasa)
~ Perasa (secukup rasa)

Cara memasak:

1) Tumis bawang putih hingga naik bau.
2) Masukkan bawang holland dan caramelkan.
3) Lepas bawang tu dah nampak kekuningan, masukkan kupang, udang dan sotong. Gaulkan. (Gaul cepat2 sebab seafood tak sedap masak lama.)
4) Masukkan garam, perasa, serbuk cajun dan serbuk lada hitam.
5) Akhir sekali masukkan spagethi yang dah direbus dan gaulkan.
6) Setelah digaul rata, angkat dan hidangkan.
7) Hiaslah mengikut kesukaan dan jangan lupa taburkan sedikit serbuk cajun dan lada hitam untuk sentuhan terakhir.



***Selamat Mencuba***

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

leave your comment here!